Algemeen

Lestijden

Onze lestijden voor de onderbouw en de bovenbouw zijn verschillend.
Dat doen we om drukte op het
schoolplein, op de gangen en in de aula te voorkomen.

Op verschillende momenten in het jaar is er een verkort lesrooster van toepassing. Dit rooster is bijvoorbeeld van kracht in de ontwikkelweken en op de professionaliseringsmiddagen voor het personeel. We hebben twee soorten verkort lesrooster, een 60-minuten rooster en een 45-minuten rooster.

70-minutenlessen

Wij werken met lessen van zeventig minuten. In deze lessen bieden de docenten een dusdanige afwisseling van werkvormen aan dat je niet alleen nieuwe kennis opdoet, maar ook in de gelegenheid bent om deze kennis toe te passen, te verwerken en te integreren. Hierdoor wordt kennis beter verankerd, krijg je meer zicht op de vraag waarom je dingen leert en word je actief betrokken bij de les. Daarnaast geeft het werken met verlengde lessen veel rust in de school. Er zijn minder leswisselingen, leerlingen hoeven minder boeken mee te nemen en hebben per dag voor minder vakken huiswerk.

Lessentabel en lesuitval

Bij het maken van het rooster gaan we uit van de leerlingen. In de onderbouw heb je geen tussenuren en proberen we lange dagen zoveel mogelijk te voorkomen. In verband met grote verschillen in pakket- en profielkeuze is dat in de bovenbouw niet mogelijk. Door vergaderingen en cursussen voor de docenten ben je op dinsdag meestal vroeger uit. Op deze manier vermijden we lesuitval.

Omdat we een evenwichtige verdeling van vakken willen realiseren, kent elk schooljaar twee periodes met een eigen halfjaarrooster. Hierdoor heb je bijvoorbeeld in het ene halfjaar twee lessen Nederlands per week en in het tweede halfjaar één les. In de lessentabellen zie je ook hoeveel uur je wekelijks aan welk vak besteedt. 

Lessen die om wat voor reden dan ook uitvallen, worden in de onderbouw indien mogelijk opgevangen. Didactisch medewerkers instrueren en begeleiden dan de leerlingen bij de door de docenten gemaakte lesopdrachten.

Lessentabel Onderbouw
Lessentabel Bovenbouw Havo
Lessentabel Onderbouw atheneum-plus
Lessentabel Bovenbouw Atheneum
Lestijden
Lestijden - Maandag Woensdag Donderdag Vrijdag
Lestijden - Verkort 40 minuten
Lestijden
Lestijden - Dinsdag
Lestijden - Verkort 60 minuten

Opbrengsten en resultaten

Op College de Heemlanden monitoren we jaarlijks onze opbrengsten en resultaten.
Op www. scholenopdekaart.nl vindt u meer informatie over onze resultaten en tevredenheidsscore. Jaarlijks stellen wij een kwaliteitsrapportage op waarin wij onze schooleigen doelen evalueren. Naar aanleiding hiervan formuleren wij weer nieuwe acties en beleid om ons onderwijs te verbeteren.

Ook houden wij de doorstroomcijfers in de onderbouw en bovenbouw en de positie van leerlingen ten opzichte van het advies van de basisschool in de gaten. Dit zijn de zogenaamde inspectie-indicatoren. Op al deze onderdelen scoort College de Heemlanden boven de benchmark.

Schoolregels – leerlingenstatuut 

De schoolregels zijn opgesteld om te zorgen voor een veilige school waarin leerlingen en medewerkers met respect voor elkaar omgaan. 

Hieronder volgen de belangrijkste regels. 
Details, uitwerkingen, protocollen en procedures zijn te vinden in het leerlingenstatuut.

Telefoonbeleid

Op College de Heemlanden is de telefoon niet toegestaan in het klaslokaal. De telefoon mag dus niet worden meegenomen in het klaslokaal. Dit zijn alle lokalen, ook de gymzalen, kleedruimtes en het Leerplein. Buiten het lokaal, in de aula en gangen, is de telefoon wel toegestaan.

Indien een telefoon gezien en/of gehoord wordt in het lokaal, wordt deze ingenomen. De telefoon kan diezelfde dag tussen 16:15 uur en 16:30 uur opgehaald worden bij de receptie. Ter identificatie zal een sticker met naam + klas op de telefoon(hoes) geplakt worden.

Kluisjes

Je krijgt gratis de beschikking over een eigen kluisje, waarin je waardevolle spullen of boeken kunt opbergen. Dit kluisje houd je gedurende je hele schoolloopbaan. Als je onze school verlaat, lever je de sleutel weer in. Als je de sleutel kwijtraakt, kun je bij de receptie een nieuwe sleutel aanvragen tegen betaling van € 5,00. De schoolleiding heeft te allen tijde toegang tot de kluisjes. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor beschadiging, vermissing of diefstal van eigendommen.

Schoolpas

In september krijgen nieuwe leerlingen een leerlingenpas. Deze is te gebruiken als schoolpas en als toegangsbewijs voor schoolactiviteiten. Verlies je de pas of raakt de pas zo erg beschadigd dat deze niet meer gebruikt kan worden, dan rekenen we € 7,50 voor een nieuwe pas.

Dit zijn wij Heemlanden

College de Heemlanden

Met trots vertellen wij je over onze school College de Heemlanden. Wij zijn een open oecumenische school voor voortgezet onderwijs in Houten.

Onze school staat open voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, religie of levensovertuiging. Het onderwijs is gebaseerd op respect voor eenieder die op zijn of haar eigen wijze zelf vormgeeft aan zijn of haar geloof of overtuiging. Dit vraagt om reflectie en bezinning, om invulling, woorden én daden. Wij waarderen elkaar en leren van elkaar. In deze overtuiging, verbonden met elkaar en met de Houtense samenleving, wil College de Heemlanden en veilige plaats zijn voor ieder kind.

Wij zijn ambitieus en betrokken en we staan midden in de samenleving. Onze leerlingen komen vooral uit Houten zelf, maar ook leerlingen uit Schalkwijk, Bunnik, Odijk, ’t Goy, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Nieuwegein en Utrecht weten onze school te vinden. Wij zijn een school waar iedereen zich veilig voelt, waar we altijd in verbinding staan met de ander en oog hebben voor elkaar. College de Heemlanden is ook een school die internationaal denkt, een school met een brede horizon.

Ambitieus

College de Heemlanden is een school met onderwijs van hoge kwaliteit en uitstekende prestaties.
We hebben de drive om onze leerlingen te stimuleren in hun ambitie. Deze ‘ambitie’ uit zich in concreet waarneembaar gedrag door toewijding en ijver te tonen, werk van hoge kwaliteit te leveren, initiatief te nemen om verbeteringen aan te brengen, innovaties op gang te brengen en het beste uit jezelf en de ander te willen halen.

Betrokken

College de Heemlanden is een school met veel persoonlijke aandacht, waar leerlingen zich gekend en geaccepteerd voelen. We vormen een gemeenschap waarin we betrokken zijn bij elkaar en met elkaar omgaan op basis van onderling vertrouwen, respect en optimisme. Daarnaast tonen we ook betrokkenheid bij de wereld om ons heen en leren we onze leerlingen over de landsgrenzen heen te kijken. Dat geeft ons onderwijsprogramma een internationaal accent.

Wij zijn HIJN

College de Heemlanden is onderdeel van HIJN scholengroep.
Onder HIJN scholengroep vallen vier scholen: Cals College Nieuwegein, Cals College IJsselstein, Houtens en College de Heemlanden.

HIJN scholengroep is een open stichting voor katholiek, protestants christelijk en algemeen bijzonder voortgezet onderwijs in de regio Houten – Nieuwegein – IJsselstein. Wij werken vanuit de visie dat ieder kind recht heeft op het best denkbare onderwijs, om zich te kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig en weldenkend individu. We stimuleren onze scholen dit te bieden binnen de kaders van onze filosofie. In 2023, het eerste jaar van HIJN scholengroep, herijken we samen onze koers en kernwaarden.

We geven het best denkbare onderwijs vorm door samen te werken vanuit onze waarden. Dit is zichtbaar in de manier waarop we met elkaar leren, werken en samenleven.

In de gemeente Houten bieden wij onderwijs aan op 2 scholen: Houtens, school voor breed vmbo en College de Heemlanden, school voor havo, atheneum en atheneum-plus.

Binnen College de Heemlanden werken ongeveer 250 personeelsleden aan gevarieerd, kwalitatief hoogstaand en innovatief onderwijs voor ruim 2000 leerlingen, voor het grootste deel afkomstig uit Houten en directe omgeving. HIJN scholengroep kent een platte organisatiestructuur waar de lijnen kort zijn. Dit bevordert aan de ene kant de professionele autonomie van onze docenten en medewerkers, aan de andere kant zorgt het voor het open en inhoudsrijke gesprek. Dit vormt ook de basis van onze kwaliteitscultuur. Het dagelijks bestuur van HIJN scholengroep wordt gevormd door een College van Bestuur.

SAMENWERKING MET FECTIO

HIJN en Katholieke Scholenstichting Fectio zijn in 2019 een samenwerking aangegaan.

Met deze samenwerking, die Onderwijs 10-14 Houten is genoemd, beogen beide partijen het onderwijs in de regio te verbeteren, de overgang tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs te versterken en beter aan te sluiten op de leerbehoeften van kinderen, omdat ze hun definitieve schoolkeuze pas op hun 14e maken (leerjaar 2 van het voortgezet onderwijs).
Lees hier
meer over Onderwijs 10-14 Houten. 

Dit bieden wij

Wij willen dat jij het beste uit jezelf haalt en nieuwe, onbekende werelden onderzoekt. Ver weg en dichtbij.  Samen met jou werken wij aan het beste onderwijs, zijn we altijd in beweging en op zoek naar hoe het beter kan. Met de school als vangnet leer je een eigen mening te vormen. Zo ontdek je wat bij je past!    

Get started

College de Heemlanden is een school die internationaal denkt, een school met een brede horizon. Je kunt bij ons examen doen in Frans, Duits, Engels én Spaans. En voor Engels kun je het internationaal erkende Cambridge-certificaat halen.

In leerjaar 3 en 5 kun je op College de Heemlanden deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s met onze netwerkscholen in bijvoorbeeld Italië en Spanje.

Je kunt bij ons jouw talent ontdekken, want er is veel te kiezen.
Zowel op de havo als op het atheneum hebben wij ons onderwijs ondergebracht onder de vier pijlers: Science, Art, Sport en Business.

Science

We besteden veel aandacht aan exacte vakken. We werken samen met Universiteit Utrecht in het U-talent programma en hebben een professioneel bètalab op school.

Art

Je maakt bij ons kennis met verschillende kunst- en cultuurvormen, bijvoorbeeld bij beeldende vorming, drama, muziek, CKV en literatuur. Met theater Aan de Slinger delen we prachtige faciliteiten zoals een dramalokaal en een film-theaterzaal. Sinds oktober 2022 zijn wij erkend als officiële CultuurProfielSchool.

Sport

Naast uitdagende lessen lichamelijke opvoeding zijn er toernooien en sportdagen voor alle leerjaren. Doe jij aan topsport? Wij hebben verschillende leerlingen die hun deelname aan topsport bij ons op school kunnen combineren met school.

Business

Maak kennis met jouw talent voor ondernemerschap. Naast het leggen van een stevige economische kennisbasis is er veel aandacht voor de praktijk, en krijg je de mogelijkheid om zelf te starten met een minionderneming.