Ondersteuning

Leerlingbegeleiding op College de Heemlanden

Vanaf de eerste tot en met de laatste dag dat je bij ons op school zit, zorgen we voor adequate begeleiding. Ook als je speciale zorg nodig hebt. Een mentor kan bij complexe of specialistische problematiek een beroep doen op diverse begeleiders, met specifieke deskundigheid op verschillende gebieden. Op deze pagina lees je meer over onze leerlingbegeleiding en ondersteuning.  

Jouw mentor

In alle leerjaren heb je een mentor. Deze mentor is je eerste aanspreekpunt. Mocht je vastlopen bij het leren, doordat je bijvoorbeeld moeite hebt met plannen, dan kun je dat met je mentor bespreken. Ook als er andere problemen zijn die jouw welzijn of het leren belemmeren, kun je dat met hem of haar bespreken. Er wordt dan samen met jou bekeken welke begeleiding voor jou het beste is.


Ondersteuning op maat

Graag willen wij het ondersteuningsteam van College de Heemlanden aan u voorstellen. Zoals de naam het al zegt hebben we een ondersteunende rol op school en daardoor zijn we niet voor iedereen zichtbaar. Stel uw zoon of dochter zit niet lekker in zijn/haar vel, heeft een diagnose gekregen en komt in aanmerking voor extra faciliteiten of de mentor van uw kind vraagt of er eens meegedacht kan worden, dan komen wij in beeld. Wie zitten er in het ondersteuningsteam en wat zijn hun werkzaamheden?

Mocht u een vraag hebben rondom de ondersteuning van uw kind op school, dan is de mentor de aangewezen contactpersoon. Is er meer nodig voor uw kind dan van mentoraat verwacht kan worden of heeft u vragen over onderstaande, dan neemt de mentor contact op met het ondersteuningsteam. Samen kijken we naar een passende interventie of eventuele vervolgstappen.

Ondersteuningscoördinatoren

Soms heeft een leerling problemen met zichzelf of binnen het gezin, waardoor hij of zij op school niet goed functioneert. Als dit de deskundigheid van de mentor overstijgt, kan de mentor contact opnemen met de ondersteuningscoördinator. De ondersteuningscoördinator vormt de spil in de interne zorgstructuur van de school. Na overleg en toestemming van de ouders kan zowel intern (bijv. via counseling) als extern (bijv. via de jeugdarts) de juiste hulp en ondersteuning aan de leerling worden geboden. 

Wij hebben de volgende ondersteuningscoördinatoren bij ons op school:
Onderbouw: Kim van der Wal
Bovenbouw: Francis Holtslag

Extra ondersteuning

Onze school heeft ervaring met het begeleiden van leerlingen met problemen in het autistisch spectrum en van leerlingen met adhd of een andere gedragsproblematiek, dove en slechtziende leerlingen, leerlingen met een handicap of leerlingen die langdurig ziek zijn. 

Extra steun-arrangementen

Op het moment dat een leerling in aanmerking komt voor een steunarrangement, stellen wij ons als school de vraag of wij de benodigde extra zorg kunnen bieden. Als we op die vraag positief antwoord geven wordt de leerling toegelaten op onze school. In overleg met u en de betref- fende begeleider Passend Onderwijs, stellen wij een ontwikkelingsperspectief plan op.

De school heeft ervaring met het begeleiden van slecht-ziende/blinde leerlingen, slechthorende/dove leerlingen, leerlingen met een handicap, leerlingen die langdurig ziek zijn, leerlingen met problemen in het autistische spectrum, leerlingen met ADHD en/of leerlingen met gedrags-problematiek.

Trajectklas

Leerlingen uit alle leerjaren kunnen soms (met een aanwijsbare reden) behoefte hebben aan een rustige, prikkelarme omgeving of individuele werkplek, waarbij specialistische ondersteuning aanwezig is.

Krachttraining

Voor kinderen met problemen in de groep en/of met hun houding en gedrag, bieden we een training sociale vaardigheden aan, krachttraining genaamd.

Faalangst en examenvrees

Als een leerling last heeft van faalangst (of in de boven- bouw van examenvrees) dan kan hij of zij hierdoor belemmerd worden in zijn of haar prestaties. Wij bieden daarom een training aan, waarbij leerlingen worden getraind om te gaan met hun problemen en de faalangst/examenvrees te verminderen.

Bijlessen en studiehuis

Leerlingen uit de onderbouw die moeite hebben met een bepaald vak kunnen zich opgeven voor bijles. De bijlessen worden gegeven door ervaren leerlingen uit de bovenbouw. Zij kunnen helpen met uitleg van de stof, het maken van opdrachten en het leren voor een toets.

Leerlingen uit onder- en bovenbouw die moeite hebben met concentratie en starten met huiswerk kunnen terecht in het studiehuis. Hier kunnen zij werken onder toeziend oog van een vakdocent die tevens begeleider is. Er is ruimte voor vakinhoudelijke vragen, maar de vakdocent kan ook meedenken over planning en organisatie van het huiswerk.

Hoogbegaafde onderpresteerders

Bij hoogbegaafde leerlingen bestaat de kans op onderpresteren doordat de uitdaging niet gevonden wordt in het didactisch aanbod. Binnen de werkgroep Hoogbegaafde Onderpresteerders is er aandacht voor deze leerling.

Decaan

In het derde leerjaar havo en het derde leerjaar atheneum(-plus) kiest een leerling een profiel. Aan het eind van zijn schoolloopbaan kiest de leerling een vervolgopleiding. De mentor helpt de leerlingen bij dit keuzeproces, maar zowel de mentor als de leerling zelf, kan daarbij ondersteund worden door de decaan, die over veel kennis beschikt over doorstroom- en studiemogelijkheden. Een leerling kan in het kader van het LOB-programma onder schooltijd een bezoek brengen aan een hogeschool of universiteit (open dag, meeloopdag, studiebeurs, beroepenmarkt, etc.). Daarvoor kunnen ze het LOB verlofformulier invullen. 

Daarnaast stuurt de decaan de stages aan die tijdens de schoolloopbaan worden gedaan. In het derde leerjaar is er de maatschappelijke stage en in havo 4 en atheneum 5 is er een oriënterende stage waarbij leerlingen kennismaken met de arbeidsmarkt.

Leerlingen met dyslexie

Leerlingen met een officiële dyslexieverklaring hebben recht op extra tijd bij toetsen. Verder kunnen zij in overleg gebruik maken van andere faciliteiten, zoals:

  • gebruik van laptop in de les en bij toetsen;
  • gebruik van spraaksoftware, ook bij toetsen;
  • gebruik van regelkaarten.

Ook bestaat de mogelijkheid om in overleg een aanpassing of vrijstelling te krijgen voor een moderne vreemde taal. Aan het begin van het jaar ontvangen de leerlingen een dyslexiekaart met daarop vermeld de afgesproken faciliteiten.

Bij de start van klas 1 begeleiden wij dyslectische leerlingen een aantal keer in groepsverband. Daarna is de begeleiding op individuele basis en naar behoefte. Wij nodigen uw kind af en toe uit voor een gesprekje om een vinger aan de pols te houden. Wij bieden echter geen remediale hulp.

Dyslectische leerlingen kunnen altijd bij ons langskomen voor vragen over extra faciliteiten en de inzet van hulpmiddelen.

Als er een vermoeden van dyslexie is, doen we een pre-test dyslexie. Als hieruit signalen van dyslexie naar voren komen, verwijzen we door naar een extern onderzoeksbureau. De onderzoekskosten komen voor eigen rekening.

Dyslexieprotocol

Leerlingen met dyscalculie

Leerlingen met een officiële dyscalculieverklaring kunnen gebruik maken van de volgende faciliteiten:

  • extra tijd bij toetsen waarbij gerekend moet worden;
  • gebruik van rekenmachine;
  • gebruik van rekenkaarten.

Verder bestaat in de onderbouw de mogelijkheid om een aanpassing of vrijstelling te krijgen voor rekenvakken.

Aan het begin van het jaar ontvangen de leerlingen een dyscalculiekaart met daarop vermeld de afgesproken faciliteiten.

We bieden als school geen hulp of begeleiding bij dyscalculie.

Als er een vermoeden van dyscalculie is, doen we een pre-test dyscalculie. Hierbij maakt de leerling tests op het gebied van rekenautomatismen en basisrekenvaardigheid. Als uit de pre-test signalen van dyscalculie naar voren komen, verwijzen we door naar een extern onderzoeksbureau.

Schoolmaatschappelijk werk

Bij sommige leerlingen is sprake van problemen thuis, psychische klachten, sociaal-emotionele problemen, geldzorgen of andere problematiek waardoor het op school minder goed gaat. Deze leerlingen kunnen terecht bij de schoolmaatschappelijk werker voor gesprekken. Leerlingen vinden het vaak prettig hun verhaal te kunnen doen of om samen een oplossing te vinden voor hun probleem. Ook kan de schoolmaatschappelijk werker leerlingen en ouders helpen bij het vinden van passende hulp of begeleiding buiten school. De begeleiding is op maat; per leerling wordt bekeken wat nodig is en hoe lang of hoe vaak de begeleiding plaatsvindt.

Passend onderwijs

Scholen in de regio werken met elkaar samen om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben de beste onderwijsplek te bieden.
Voor meer informatie over het samenwerkingsverband van onze regio kun je terecht op de website van www.swv-zuidutrecht.nl.

Hilde Alblas is de coördinator passend onderwijs bij ons op school. Mail Hilde voor vragen over passend onderwijs.

Vertrouwenspersonen

Wij vinden dat alle leerlingen het recht hebben op een onbezorgde schooltijd. Leerlingen moeten met een goed gevoel naar school toe kunnen komen. Je bent pas in staat om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen als er een veilige basis is in een omgeving waar we goed met elkaar omgaan en waar we elkaar leren respecteren.

Als leerlingen problemen hebben of een klacht hebben die gaat over zich niet veilig voelen, pesten, geweld of intimidatie, dan kunnen zij terecht bij onze interne vertrouwenspersoon: 

Frederik de Lang

Tevens heeft College de Heemlanden een klachtenprocedure voor klachten over ongewenste intimiteiten, waarin agressie en geweld zijn opgenomen. Deze vind je hier

Anti-pestbeleid

Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen met een goed gevoel naar school komen. 
Met de komst van de wet sociale veiligheid op school per 1 augustus 2015, zijn scholen verplicht om pesten tegen te gaan. Op College de Heemlanden ondersteunen we dat volledig en vinden we dat alle leerlingen het recht hebben op een onbezorgde schooltijd. 

Je bent pas in staat om te ontdekken, te leren en te ontwikkelen als er een veilige basis is in een omgeving waar we goed met elkaar omgaan en waar we elkaar leren respecteren.
Chanel de Reuver is naast docent Engels en docent Gezondheid en Leefstijl ook de anti-pestcoördinator van de school. Zij coördineert het beleid ten aanzien van het tegengaan van pesten en fungeert als aanspreekpunt voor ouders, leerlingen en personeel. 

Wanneer er sprake is van pesten, worden er direct maatregelen genomen. Deze maatregelen zijn zoveel mogelijk gericht op het oplossen van de situatie en het herstellen van de onderlinge relaties binnen de groep. In het pestprotocol worden de verschillende stappen inzichtelijk gemaakt. Ook staat vindt u er de contactinformatie van de anti-pestcoördinator. Lees hier de pestprotocol van onze school.  

Meldcode en verwijsindex

In het najaar van 2008 kondigden de staatssecretaris van VWS en de ministers van Justitie en voor Jeugd en Gezin een wetsvoorstel aan waarin organisaties en zelfstandige beroepsbeoefenaren, in het kader van kwaliteitszorg, de plicht krijgen om een meldcode te hanteren voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

De verplichting geldt voor organisaties en zelfstandige beroepskrachten in de (jeugd)gezondheidzorg, het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg en de maatschappelijke ondersteuning en eveneens voor politie en justitie. Het doel van de meldcode is ondersteuning bieden aan instellingen. Deze ondersteuning van medewerkers in de vorm van een stappenplan, levert, zo mag worden verwacht, een bijdrage aan een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode geldt voor basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.  

Een signaal in de verwijsindex kan al een eerste stap zijn. De verwijsindex heeft als doel om professionals die betrokken zijn bij een gezin met elkaar in contact te brengen, om samen de best passende ondersteuning en begeleiding te regelen. College de Heemlanden werkt zowel met de meldcode als de verwijsindex. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de ondersteuningscoördinator Francis Holtslag.