Inspraak

De organisatie van de school    

De school wordt geleid door rector Yolanda Petermeijer. Zij is tevens voorzitter van het managementteam. Het managementteam bestaat daarnaast uit vier afdelingsleiders.

Wij zijn HIJN

College de Heemlanden is onderdeel van HIJN scholengroep.

Onder HIJN scholengroep vallen vier scholen: Cals College Nieuwegein, Cals College IJsselstein, Houtens en College de Heemlanden.

Binnen de HIJN scholengroep zijn er een aantal regelingen die van toepassing zijn op de vier scholen. Het gaat om de volgende regelingen:

  • Klachtenregeling
  • Privacyreglement leerlingen

Je kunt deze vinden op de website van HIJN scholengroep www.hijnscholengroep.nl. Tevens vind je er het jaarverslag. 

Bevoegd gezag College van Bestuur HIJN Scholengroep

Het dagelijks bestuur van HIJN scholengroep wordt gevormd door een college van bestuur: Debby Dacier.

Het college van bestuur wordt in het besturen van de stichting ondersteund door het bovenschools managementteam. Dit bestaat uit de rectoren van de vier scholen van HIJN scholengroep.

Via het bestuurssecretariaat kunt u contact opnemen met het college van bestuur.
Telefonisch is het secretariaat bereikbaar op 030-603 6604 of per e-mail.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht ziet toe op de resultaten, de financiën en de beleidsontwikkelingen van de school en is klankbord voor en tevens werkgever van het College van Bestuur. 

Voor meer informatie over de Raad van Toezicht klik hier.

De link naar de notulen van de MR werkt nog niet door migratie. Wordt aan gewerkt! Staat goed voor publicatie.

Medezeggenschapsraad

College de Heemlanden heeft een medezeggenschapsraad (MR). De medezeggenschapsraad voert overleg met een vertegenwoordiger van het schoolbestuur. Medezeggenschap is dienstbaar aan de kwaliteit van het onderwijs aan de leerlingen én dienstbaar aan de school als leefgemeenschap van leerlingen, ouders en personeel. Elke school is verplicht een medezeggenschapsraad te hebben. Voor de helft bestaat die uit ouders en leerlingen en voor de andere helft uit (onderwijzend en onderwijsondersteunend) personeel van de school (de oudergeleding, de leerlinggeleding en de personeelsgeleding. Ouders die willen meebeslissen en meepraten over het beleid van de school, kunnen zich verkiesbaar stellen voor de medezeggenschapsraad.

Rechten van de MR

De medezeggenschapsraad heeft drie soorten rechten: instemmingsrecht, adviesrecht en informatierecht. Adviesrecht wil zeggen dat het schoolbestuur het standpunt van de raad niet hoeft over te nemen – wel dat hij er serieus op moet reageren. Het instemmingsrecht gaat een stap verder: in dat geval kan het schoolbestuur zonder instemming van de medezeggenschapsraad geen besluit nemen. Door het informatierecht heeft de raad recht op tijdige inlichtingen die voor het vervullen van de taak van de MR nodig zijn. De Wet Medezeggenschap staat aangegeven per onderwerp welk recht de MR heeft. Dit kan per onderwerp en per geleding verschillend zijn.

De MR van College de Heemlanden bestaat uit 12 leden: 6 personeelsleden, 3 ouders en 3 leerlingen. De normale zittingsduur van een MR-lid is 3 jaar; na deze periode kan een lid zich herkiesbaar stellen. Verkiezingen vinden in het algemeen rond de zomervakantie plaats.

Binnenkort bekijk je hier de notulen van de medezeggenschapsraad van College de Heemlanden.
De personeelsgeleding van de MR (PMR) is bereikbaar via het mailadres: pmr@heemlanden.nl.

Momenteel bestaat de oudergeleding van de MR (de OMR) uit:

Marco van Strijen
Stuur Marco een mail

Hülya Aydemir
Stuur Hülya een mail

Esmé Heikens
Stuur Esmé een mail

GMR

Via de medezeggenschapsraad (MR) hebben personeel, ouders en leerlingen invloed op het schoolbeleid. De gesprekspartner van de MR is de rector. Voor inspraak bij onderwerpen die voor de scholen van HIJN scholengroep van gemeenschappelijk (schooloverstijgend) belang zijn is er een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). De gesprekspartner van de GMR is het College van Bestuur. De leden van de GMR zijn ook lid van de MR van één van de HIJN-scholen.

Bekijk hier alle informatie over de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van HIJN scholengroep.

De leerlingenraad

De leerlingenraad vertegenwoordigt alle leerlingen en behartigt hun belangen. De raad bestaat uit leerlingen die gekozen worden voor twee jaar. Onderwerpen waaraan de leerlingenraad aandacht besteedt zijn onder andere de buitenschoolse activiteiten, de aankleding van het gebouw en het leerlingenstatuut. De leerlingenraad heeft overleg met de leerlinggeleding van de MR, met de commissie buitenschoolse activiteiten en het management. 

Klassenvertegenwoordiger

De klassenvertegenwoordiger wordt gekozen door de klas. De klassenvertegenwoordiger is het aanspreekpunt van de klas. Een klassenvertegenwoordiger is een tussenpersoon tussen de klas en de leraren in verband met huiswerk, toetsen en verslagen. Willen de leerlingen overleggen over het verplaatsen van een opdracht, huiswerk of een toets, dan zal de klassenvertegenwoordiger overleggen met de docent van het betreffende vak.  

Een klassenvertegenwoordiger wordt ook aangesteld om de mening van zijn/haar klas aan de schoolleiding over te brengen en om de mening van leerlingen over te dragen bij beslissingen in de school. Op het moment dat de schoolleiding een verandering wil doorvoeren kan de schoolleiding enkele klassenvertegenwoordigers bij elkaar roepen. Dit zijn leerlingen uit het jaar/niveau waarop de eventuele verandering betrekking heeft. Onder veranderingen wordt bijvoorbeeld verstaan: aanpassingen van toetsen of verbouwingen binnen de school.

Document HIJN klachtenregeling

Klachtenprocedure

Als je het niet eens bent met een beslissing of het beleid van de school, vragen we je dit te melden bij de persoon die het betreft, zodat een gesprek van hoor en wederhoor mogelijk is. Leidt dit gesprek niet tot een bevredigende oplossing, dan is het mogelijk contact op te nemen met de betreffende afdelingsleider.
Vervolgens kun je een beroep doen op de klachtenregeling. Binnen HIJN scholengroep zijn er een aantal regelingen die van toepassing zijn op de vier scholen, de klachtenregeling is daar één van. Hierin staat beschreven hoe wij omgaan met klachten en welke stappen je kan zetten in geval van een klacht. In de procedure wordt onderscheid gemaakt tussen klachten betreffende het examen, betreffende ongewenste intimiteiten, agressie en geweld en klachten betreffende overige zaken. De klachtenregeling geldt voor iedereen die betrokken is bij de school en kun je  hier vinden.