Onderwijs

Het onderwijs op College de Heemlanden

Onze school kent drie onderwijsniveaus: havo, atheneum en atheneum-plus.
In het eerste jaar kom je op basis van het advies van de basisschool (ondersteund door testgegevens) in een klas met een gemengd niveau (havo/atheneum) of in een klas met één niveau (havo, atheneum of atheneum-plus). In het tweede leerjaar is de indeling van de niveaus hetzelfde. Vanaf het derde leerjaar bestaan er uitsluitend klassen met één niveau.

College de Heemlanden is een erkende cultuurprofielschool, omdat we het belangrijk vinden dat iedere leerling in aanraking komt met kunst en cultuur.

Oog voor jou

Wij proberen altijd in te spelen op de situatie van de leerling. Als er meer uitdaging nodig is, kan dat! We bieden bijvoorbeeld verrijkt en versneld atheneum aan in atheneum-plus. Of is er een dubbeladvies mavo-havo? Dan kun je in onze havo-brugklas starten. Expertise en enthousiasme worden met veel plezier uitgewisseld met Houtens zodat er jaarlijks leerlingen van Houtens overstappen naar onze tweede klas.  


Get started

College de Heemlanden is een school die internationaal denkt, een school met een brede horizon. Je kunt bij ons examen doen in Frans, Duits, Engels én Spaans. En voor Engels kun je het internationaal erkende Cambridge-certificaat halen.

In leerjaar 3 en 5 kun je op College de Heemlanden deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s met onze netwerkscholen in bijvoorbeeld Italië en Spanje.

Je kunt bij ons jouw talent ontdekken, want er is veel te kiezen.
Zowel op de havo als op het atheneum hebben wij ons onderwijs ondergebracht onder de vier pijlers: Science, Art, Sport en Business.

Science

We besteden veel aandacht aan exacte vakken. We werken samen met Universiteit Utrecht in het U-talent programma en hebben een professioneel bètalab op school.

Art

Je maakt bij ons kennis met verschillende kunst- en cultuurvormen, bijvoorbeeld bij beeldende vorming, drama, muziek, CKV en literatuur. Met theater Aan de Slinger delen we prachtige faciliteiten zoals een dramalokaal en een film-theaterzaal. Sinds oktober 2022 zijn wij erkend als officiële CultuurProfielSchool.

Sport

Naast uitdagende lessen lichamelijke opvoeding zijn er toernooien en sportdagen voor alle leerjaren. Doe jij aan topsport? Wij hebben verschillende leerlingen die hun deelname aan topsport bij ons op school kunnen combineren met school.

Business

Maak kennis met jouw talent voor ondernemerschap. Naast het leggen van een stevige economische kennisbasis is er veel aandacht voor de praktijk, en krijg je de mogelijkheid om zelf te starten met een minionderneming.

Onderbouw 

De onderbouw bestaat uit de eerste drie leerjaren. In het eerste leerjaar proberen we voor jou de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. Jouw mentor speelt daarbij een belangrijke rol. Hij of zij zorgt er in de eerste plaats voor dat jij en je klasgenoten je thuis gaan voelen op de school. Daarnaast besteedt de mentor in de mentorles aandacht aan verschillende studievaardigheden zoals leren plannen en huiswerk maken. Ook het sociale aspect, leren omgaan met elkaar in de klas en op school, heeft een plaats in de mentorles. Wanneer een kind zich zeker en veilig voelt op school, kan het goed presteren. De mentor heeft oog voor de klas als geheel en voor ieder kind als individu. Zowel voor de ouders als de leerling zelf is de mentor het eerste aanspreekpunt.  

In de onderbouw willen wij zicht krijgen op het niveau dat je in de vervolgjaren aankan. Aan het einde van het eerste jaar en aan het einde van het tweede jaar brengt de school daarom een studieadvies uit over het vervolg van je schoolloopbaan. Mocht het havoniveau te zwaar zijn, dan zijn er goede overstapmogelijkheden naar Houtens, de school in Houten voor mavo en beroepsgericht onderwijs.

Havo- en atheneumstroom

In de onderbouw hebben we een homogene havo-klas. We denken dat vooral leerlingen met havoadvies en een dubbeladvies mavo-havo hierin beter tot hun recht komen, terwijl in de havo-atheneumklas leerlingen beter voorbereid kunnen worden op een eventuele overstap naar het atheneum. Dit betekent niet dat leerlingen in de havo-klas die erg goed scoren, geen mogelijkheid krijgen om op te stromen. Die mogelijkheid blijft bestaan en zelfs vanuit havo 3 stromen elk jaar enkele leerlingen door naar het vwo.

Atheneumstroom

In de onderbouw hebben we ook een aparte atheneumstroom. In deze stroom proberen we de leerling uit te dagen door het aanbieden van moeilijkere stof. Bovendien ligt het tempo hoger en is er meer ruimte voor verdieping van bepaalde onderwerpen.

Atheneum-plusstroom

‘Succes gaat niet over het resultaat, het gaat over wat je leert op de weg ernaartoe.’

Atheneum-plus is een bijzondere mogelijkheid voor leerlingen om zichzelf nóg meer uit te dagen en kansen voor later te vergroten. De reguliere vwo-stof wordt in vijf jaar doorlopen in plaats van in zes jaar en de leerling leert ook meer dan op het vwo. We noemen dit ‘versneld en verrijkt vwo’.

Samenvattend zijn er een aantal aspecten die de bouwstenen vormen voor ons atheneum-plus onderwijs.

  1. Stimulerende leeromgeving (met gelijkgestemden).
  2. Onderzoekende houding stimuleren (oplossingsgericht werken en nieuwsgierig zijn).
  3. Autonomie (op eigen niveau en tempo mogen werken, eigen keuzes mogen maken).
  4. Stof in zijn geheel en niet in delen aanbieden.
  5. Intensieve begeleiding (essentieel voor de groei van de groep en het individu).
  6. Nadruk op sociaal-emotionele vaardigheden.

We willen jou als leerling op atheneum-plus uitdagen om jezelf écht te leren kennen, je kwaliteiten te kunnen inzetten en om te leren omgaan met de moeilijkheden die het begaafd zijn met zich meebrengt. Daarvoor is het essentieel dat je te maken krijgt met het zelfverantwoordelijk zijn, keuzes maken, doorzetten en grenzen verleggen. De autonomie die hiervoor belangrijk is, betekent niet dat wij leerlingen aan hun lot over laten. De coaching en begeleiding die wij aan jou geven is essentieel. Soms is het nodig de leerlingen de ruimte te geven om fouten te maken, maar nooit zal je helemaal zelf jouw weg moeten zoeken als je daar nog niet toe in staat bent.

Verrijken

De A+ leerling haalt ieder jaar pluspunten met keuzeopdrachten waarbij nieuwe dingen worden geleerd en waarbij academische vaardigheden worden ontwikkeld. Ook gaat de leerling aan de slag met meer wetenschappelijk denken en werken bij verschillende vakken. Per vak kunnen ze kiezen voor extra verdieping als daar ruimte voor is.

Versnellen

Versnellen doen we door de driejarige onderbouw van het vwo in twee jaar af te ronden. In het derde jaar op College de Heemlanden begint de leerling al aan de stof van de bovenbouw. We zien het versnellen op de Heemlanden als 5+1=6. We bedoelen hiermee dat de leerling in vijf jaar de stof af heeft, maar dat de leerling in het jaar dat er als winst is, nog wel bij ons op school blijft. Dit jaar kan gevuld worden met zelfgekozen verrijking.

De onderbouw

In de onderbouw maakt de A+ leerling deel uit van een klas met andere A+ leerlingen. Samen volgen ze het versnelde programma. De leerling heeft een mentor en hij/zij volgt de verplichte onderbouwvakken.

In het tweede jaar maakt hijeen keuze met welke vakken ze verder gaan (profielkeuze). In de onderbouw is er extra aandacht voor de overstap van het basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs, de werk- en leerhouding en het leren met en onder gelijkgestemden. Om te zorgen dat de leerling het leren goed onder de knie krijgt, is er ook een extra mentorles waarin we specifieke onderwerpen behandelen die voor begaafde leerlingen belangrijk zijn.

De bovenbouw

De bovenbouw ziet er anders uit dan de onderbouw. De A+ leerling maakt deel uit van een community van A+ leerlingen in de bovenbouw. Ze hebben minder lessen dan in de onderbouw en werken meer zelfstandig. Zo heeft de leerling in de bovenbouw vaak een kwart van de instructietijd van het reguliere vwo. Hij plant en kiest zelf hoeveel tijd er besteed wordt aan de verschillende vakken. Dit doen zij onder begeleiding van een team van coaches, die zelf ook vakdocent zijn. De dag begint om 9.00 uur met een dagstart, met extra aandacht voor het groepsgevoel, een leerplan voor de dag en verrijking. Daarna gaan ze naar de lessen of werken ze op het A+ leerplein. Doelen leren stellen, keuzes leren maken en eigen verantwoordelijkheid krijgen vinden we daarbij enorm belangrijk.

Bevordering en doubleren

De overgang is altijd een spannend moment met veel vragen van ouders en leerlingen. In principe zijn de bevorderingsrichtlijnen voor iedereen inzichtelijk en staan ze gepubliceerd in de startblokken voor leerlingen en ouders. 

Voor de mentor is het uitermate belangrijk om een leerling en zijn ouders voor te bereiden op een eventuele negatieve uitslag. Het is belangrijk dat een leerling en zijn ouders gedurende het jaar in beeld krijgen wat realistische scenario's zijn en hoe zij zich hier het beste op kunnen voorbereiden. Daartoe kunnen de resultaten besproken worden in het licht van de bevorderingsrichtlijnen tijdens de ouderavond, zeker na de derde cijferperiode. Uiteraard moet dit gepaard gaan met een groot vertrouwen in de leerling. Of dat nu is vertrouwen in de inzet, in de capaciteit, in de mogelijkheid om het tij te keren of om goede keuzes te maken.

Per leerjaar zijn er overgangsnormen bepaald. Bekijk de overgangsrichtlijnen hier

In de bovenbouw bereid je je voor op een vervolgstudie en op de huidige samenleving. We besteden aandacht aan jouw leerproces en studievaardigheden. Het vervolgonderwijs verlangt immers van je dat je niet alleen de nodige kennis hebt, maar ook dat je op de juiste wijze met die kennis omgaat. Daarom besteden we veel aandacht aan inzicht in de leerstof en de toepassing ervan. We bereiden je ook voor op actieve deelname aan de samenleving. De samenleving van de toekomst staat voor grote uitdagingen. Juist in deze tijd met zoveel veranderingen willen we jou leren vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken.  

Bovenbouw

In de bovenbouw vragen we van jou zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor je eigen leerproces. Uiteraard krijg je hierbij hulp van je mentor en vakdocenten, want ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zijn vaardigheden die moeten worden aangeleerd, gestuurd en gecontroleerd. De bovenbouw havo en atheneum wordt de ‘tweede fase’ genoemd. Havo 3 bereidt voor op de bovenbouw die voor de havo twee jaar duurt. Atheneum 3 bereidt voor op de bovenbouw die voor het atheneum drie jaar duurt.  

Havo (leerjaar 4 en 5)

De bovenbouw van de havo start in leerjaar 4. Aan het einde van leerjaar 3 kies je een profiel. Je kunt kiezen uit vier profielen:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

De school maakt deel uit van het netwerk ‘Havisten Competent’. Dit is een samenwerkingsverband van enkele tientallen scholen dat lesprogramma’s ontwikkelt die gericht zijn op het aanleren van specifieke (studie)vaardigheden met het oog op het Hoger Beroepsonderwijs (hbo). Vanaf het derde leerjaar wordt het Havisten Competent-programma ingezet binnen projecten en mentorlessen.

Atheneum (leerjaar 4, 5, en 6)

De bovenbouw van het atheneum start in leerjaar 4. Volg je atheneum, dan kies je aan het einde van het derde leerjaar een profiel. De keuze bestaat hier ook uit de profielen:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

Havo en atheneum: vakken en profielen

De profielen in de bovenbouw van havo en atheneum hebben een aantal gemeenschappelijke vakken met daarnaast profielspecifieke en vrij te kiezen vakken. De keuze hiervan is afhankelijk van je persoonlijke belangstelling en/of de doorstroomeisen van het vervolgonderwijs.

Eindexamen

Voor alle schooltypes in Nederland bestaat het eindexamen uit:

  • het schoolexamen
  • het Centraal Schriftelijk Eindexamen

Het schoolexamen

Het schoolexamen bestaat uit een examendossier, dit wordt het Programma van Toetsing en Afsluiting genoemd (het PTA). Vanaf het begin van het vierde havo- of atheneum-leerjaar werk je aan dit examendossier. Hierin worden opgenomen: de resultaten en normering van examentoetsen en praktische opdrachten; handelingsverslagen; verslagen van excursies en bijzondere activiteiten; vakdossiers; het profielwerkstuk; de verslagen van de loopbaanoriëntatie. Je sluit het schoolexamen af in het tweede halfjaar van 5 havo of 6 atheneum vóór aanvang van het centraal schriftelijk examen.  

Het Centraal Schriftelijk Eindexamen

In mei van het examenjaar maak je het Centraal Schriftelijk Eindexamen. In de maand juni krijg je de uitslag en is er indien noodzakelijk de mogelijkheid tot een beperkte herkansing. Wil je meer weten over de voorwaarden om te kunnen slagen of heb je een vraag over de organisatie en/of de inhoud van het eindexamen? Je kunt alles lezen in het examenreglement dat we in september op de website van de school publiceren.  

Voor opmerkingen en klachten rond (school)examens kun je terecht bij het examensecretariaat.

Examencommissie

De examencommissie leidt alle zaken rondom de examens op College de Heemlanden in goede banen aan de hand van ons examenreglement en de PTA's. De examensecretaris fungeert als meldings- en informatiepunt voor alle bij de examens betrokken partijen. Bij hem kan alles worden gemeld wat het examen in gevaar kan brengen of een goed verloop van het examen kan verhinderen. Ook hebben we conform het examenreglement een commissie van beroep voor de eindexamens. De examensecretaris is bereikbaar per e-mail op examen@heemlanden.nl

Onderwijs 10-14

HIJN scholengroep en Fectio zijn vanuit een samenwerking Onderwijs 10-14 Houten gestart. 
10-14 Onderwijs is er voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Primair en voortgezet onderwijs ontmoeten elkaar in 10-14 (groep 7 en 8 primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 voortgezet onderwijs). 

Het goede van het primair onderwijs (bijvoorbeeld samenwerken en differentiatie) en het goede van het voortgezet onderwijs (zoals meer vakinhoud en verdieping) komen in Onderwijs 10-14 Houten samen. 

Voor veel leerlingen is de overgang van het primair onderwijs (po) naar het voortgezet onderwijs (vo) prima passend. Voor een andere groep leerlingen is de overgang van het po naar het vo minder goed passend. Bij 10-14 onderwijs wordt een meer geleidelijke overgang naar het vo vorm gegeven door de ontwikkeling en talenten van leerlingen te stimuleren. 

Onderwijs 10-14 Houten is voor leerlingen die eerder toe zijn aan een nieuwe uitdagende leeromgeving en voor leerlingen die meer tijd en ruimte nodig hebben en de keuze voor het voortgezet onderwijs daarom nog willen uitstellen (de definitieve keuze wordt in leerjaar 2 van het voortgezet onderwijs gemaakt). 

Onderwijs wordt op alle niveaus aangeboden: vmbo, havo en vwo. Leerlingen kunnen instappen in groep 7, 8 van het basisonderwijs en leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs. 

Leerlingen die 10-14 verlaten kunnen gegarandeerd een plek krijgen op College de Heemlanden, mits het niveau passend is.

Meer weten over Onderwijs 10-14 Houten? Klik hier.

Meer onderwijs

Excursies

Op College de Heemlanden willen we graag dat jij je wereld vergroot. In alle leerjaren organiseren we daarom excursies. Zo bezoeken de brugklassen een dierentuin met het vak biologie, brengen de tweede klassen een bezoek aan musea in Amsterdam en gaan de derde klassen naar Ieper in België. Op deze manier willen we je de mogelijkheid geven om te leren in de werkelijkheid en kun je in de praktijk ervaren wat je op school geleerd hebt. De kosten van deze excursies brengen we in rekening aan het begin van het schooljaar, tegelijk met de vrijwillige ouderbijdrage. Voor meer informatie klik hier

Studiereizen

Zit je in 4 havo of 4 atheneum, dan ga je op studiereis. Je kunt kiezen uit een bezoek aan o.a. Barcelona, Berlijn, de Balkan, Schotland, Parijs of Londen. Je bent vijf of zes dagen op pad en je maakt op een geweldige manier kennis met een andere cultuur en een ander land.
Volg je atheneum-plus, dan ga je in het derde leerjaar ook op werkweek naar Londen of Madrid.   

Taizé

Taizé is ‘back to basics’, kamperen op de heuvel van een klein Frans dorpje, waar een eenvoudige, maar ruime kerk is gebouwd. Wij willen je leren om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken. Kennis van en inzicht in de inspiratie die mensen halen uit hun religie of overtuiging vinden wij belangrijk. Daarom zou eigenlijk iedere leerling (en iedere medewerker) een keer mee moeten gaan naar Taizé. Op College de Heemlanden bestaat voor leerlingen van 15 jaar of ouder de mogelijkheid om een week dit kloosterritme mee te maken.  

Sporttoernooien

Door het jaar heen organiseren we buiten de lessen om verschillende sportactiviteiten als toernooien en sportdagen. Sportdagen en toernooien kunnen intern als schoolactiviteit gehouden worden, maar leerlingen kunnen ook deelnemen aan regionale en landelijke sportevenementen. Hierbij behalen we vaak uitstekende resultaten. 

Maatschappelijke stage

Iedere leerling volgt tijdens zijn of haar schoolcarrière een maatschappelijke stage. Het doel hiervan is dat je tijdens je schooltijd kennismaakt met de samenleving en daar een (onbetaalde) bijdrage aan levert. Tijdens de stage werk je bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, bij een sportclub, op een school of in een buurthuis. 

Musical 

Onze school kent een rijke musicaltraditie. Soms wordt er een bestaand verhaal gekozen, bijvoorbeeld Romeo en Julia, maar meestal bedenken de spelers zelf een thema en vormen dit om tot een spektakel met eigen teksten en muziek. De jaarlijkse musicalproductie is groots opgezet, zodat veel leerlingen kunnen deelnemen: als speler, danser, zanger, vormgever, orkestlid, toneelmeester of als licht- en geluidsmedewerker. Voor zowel de deelnemers als het publiek is de musical een van de hoogtepunten van het schooljaar. De musical wordt meerdere dagen in theater Aan de Slinger opgevoerd.  

Unesco-scholennetwerk

We organiseren uitwisselingen, fysiek en digitaal. Het project bestaat uit drie onderdelen: bewustwording, uitwisseling en actie.  

Gedurende het schooljaar wordt aandacht besteed aan het wereldwijde armoedevraagstuk. Daarnaast gaat één keer in de twee jaar in de voorjaarsvakantie een leerling van onze school met Edukans op reis naar het actieland. Deze leerling bezoekt als ‘verslaggever’ onderwijsprojecten in de stad en op het platteland. Bij terugkomst doet de leerling op school uitgebreid verslag van zijn ervaringen. Daarna volgt de actiedag.

Cultuurprofielschool

College de Heemlanden is een erkende cultuurprofielschool, omdat wij het belangrijk vinden dat iedere leerling in aanraking komt met kunst en cultuur. Met ons cultuuronderwijs stimuleren wij leerlingen om met een brede blik en een open, onderzoekende houding in het leven te staan.

Vanuit deze grondhouding bieden wij een venster op de eigen wereld en de wereld om ons heen (op ‘het zelf’ en ‘het andere’) en ondersteunen wij de leerlingen bij het ontdekken van hun eigenheid en identiteit.

Kunst en cultuur zijn sterk vertegenwoordigd in ons onderwijs. Er is een breed aanbod van culturele activiteiten voor alle leerlingen, zowel in de lessen als daarbuiten, vakoverstijgend, binnen en buiten de school, en zowel gezamenlijk als individueel. Er valt genoeg te kiezen. Wij bieden de leerlingen instrumenten aan om nieuwe, onbekende werelden te verkennen, grenzen te onderzoeken en samenhang te ontdekken. In een veilige omgeving geven wij ruimte aan experiment en ontwikkeling, en stimuleren wij moed en lef.

KUNST EN CULTUUR IN DE ONDERBOUW

In de brugklas krijg je verschillende kunstvakken per week:
• Muziek: 0.5 uur
• Drama: 0,5 uur
• Beeldende vorming: 2 uur bij havo en atheneum, 1 uur bij atheneum-plus
Ook in klas 2 volg je deze kunstvakken. In klas 3 krijg je beeldende vorming en drama.

De brugklassen starten tijdens de introductieweek met een backstagetour bij het theater om zo thuis te raken in de school, maar ook in het theater.

CKV IN DE BOVENBOUW

Alle leerlingen in havo 4 en atheneum 4 krijgen het vak CKV, dat meetelt voor het examendossier. Hierbij ligt de nadruk op actieve kunstbeleving, onderzoek, presentaties en reflectie.

Examenvak

In klas 4, 5 en 6 kun je kunst beeldend en kunst drama kiezen als examenvak. Je krijgt dan zowel praktijklessen als kunst algemeen. De examenleerlingen presenteren hun werk tijdens de examenexpositie. Het is ook mogelijk om beide vakken te kiezen voor je eindexamen.


College de Heemlanden is een erkende cultuurprofielschool. 

Cultuurprojecten

We organiseren diverse cultuurdagen voor de verschillende jaarlagen, zodat ze hun eigen keuze kunnen maken in wat zij leuk vinden en waar ze zich in willen ontwikkelen. 

Cultuurdag Who art you klas 1

De brugklasleerlingen ontdekken en experimenteren met twee workshops. Hierbij staan Contact, Identiteit en Connectie centraal deze dag.

Elektruck

Leerlingen uit klas 1 en 2 en 10-14 krijgen muziekworkshops van Elektruck. De leerlingen presenteren vervolgens hun gemaakte muziekcomposities.

Poetryfilm

De leerlingen uit atheneum worden uitgedaagd om in verschillende talen een gedicht te schrijven. Tijdens de lessen beeldende vorming maken zij een korte film bij een van de gedichten. Dit in samenwerking met de filmhub en theater aan de Slinger. Tijdens de afrondende project dag, presenteren zij hun korte film in de filmzaal.  

temptation art cultuurdag

Op deze cultuurdag kunnen de havo 4-leerlingen uit 14 uitdagende workshops kiezen, waarin ze actief worden verleid met diverse kunstvormen aan de slag gaan.
We hebben een mooi gevarieerd aanbod: • Body art • Light art • Salsa • Rap • Grime • Capoeira • Augmented reality • Podcast maken • Film acteren • Escape room maken • Fotografie • DJ workshop • Goochelen. • Afrikaanse dans.

Festival vonk ckv

Leerlingen uit klas 4 werken om het jaar samen met professionele kunstenaars aan een lichtkunstwerk. Dit kunstwerk maken ze voor het lichtfestival Vonk. Voorafgaand krijgen ze een rondleiding op fort 'het Hemeltje' waar duurzaamheid en cultureel erfgoed centraal staan. Tijdens de lessen CKV wordt er gewerkt aan het lichtkunstwerk flessenpost. De organisatie was met de HKU en educatie aan de Slinger.

CULTUURKAART

Alle leerlingen krijgen een CJP-Cultuurkaart. Onze school besteedt dit budget collectief aan voorstellingen, evenementen en workshops onder schooltijd. Met deze digitale CJP-pas kunnen leerlingen verschillende kortingen krijgen in onder andere musea, theaters, bioscopen, bij instellingen en winkels. Leerlingen ontvangen via hun mail bericht van CJP wanneer en hoe zij de pas kunnen activeren.

CULTUUR OP INSTAGRAM

We hebben een Instagramaccount waar we nieuws over kunst delen: