Zo blijf je op de hoogte

Zo blijf je op de hoogte

We vinden het belangrijk om ouders en verzorgers op de hoogte te houden van de vorderingen en het welzijn van hun kind. Daarnaast houden we leerlingen en ouders graag op de hoogte van de ontwikkelingen op onze school. We zetten verschillende communicatiemiddelen om dit te realiseren.

PROTOCOL INFORMATIEVERSTREKKING GESCHEIDEN OUDERS

Wanneer onze school te maken krijgt met gescheiden ouders, is het belangrijk dat er duidelijkheid bestaat over de manier waarop de communicatie en informatieverstrekking verlopen.
De school volgt hiervoor de wettelijke regels en uitspraken van de Landelijke Klachtencommissie. Voor onze school is het ‘protocol informatieverstrekking aan gescheiden ouders’ van toepassing. Bekijk het protocol hier.

Een korte weergave van enkele delen van het protocol:

  1. Ouders doen bij de inschrijving melding van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders. Indien van toepassing zijn de namen, adressen en contactgegevens van beide ouders bij de school bekend.
  2. Ouders doen zo spoedig mogelijk aan de school melding van een wijziging van de gezinssituatie waarin het kind opgroeit en de gezagsrelatie tot de (afzonderlijke) ouders.
  3. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de ouders hebben de school laten weten dat een van hen als contactpersoon fungeert, gaan we er van uit dat deze ouder de andere ouder op de hoogte brengt van de voortgang van de ontwikkeling van het kind en andere relevante informatie over het kind, de klas en de school. Als er geen contactpersoon bij de school bekend is, informeert de school beide ouders.
  4. Als beide ouders het ouderlijke gezag hebben en de school weet dat de ouders geen contact hebben en/of elkaar niet informeren, biedt de school de informatie in gelijke mate aan beide ouders aan.
  5. Als één ouder het ouderlijke gezag heeft, volstaat de school met informatievoorziening aan deze ouder. De ouder zonder ouderlijk gezag kan zelf (schriftelijk) verzoeken om informatie over het kind.
  6. Vraagt een ouder zonder ouderlijk gezag om informatie bij de school, dan informeert de school de met het ouderlijke gezag belaste ouder hierover.
  7. In het geval sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie tenminste de schoolgids, nieuwsbrieven, uitnodigingen voor oudergesprekken, ouderavonden en schoolactiviteiten, rapporten/toetsresultaten en overige relevante informatie over het kind, de klas of de school.
  8. In het geval geen sprake is van ouderlijk gezag omvat de te verstrekken informatie de rapporten/toetsresultaten en informatie over de schoolloopbaan.
  9. Het staat de school vrij om een oudergesprek te voeren met de ouder die niet met het gezag is belast, maar de school is daar niet toe verplicht.

Magister

Op onze school werken we voor onze leerlingenadministratie met Magister. Zowel leerlingen als ouders/verzorgers krijgen een account om in te loggen. Leerlingen gebruiken hun account voor de ELO (elektronische leeromgeving) en kunnen er huiswerk, studiewijzers en digitaal lesmateriaal vinden. Ouders/verzorgers kunnen meekijken in Magister en zo nodig begeleiden. 

Tot het 16e jaar van de leerling dienen ouders/verzorgers de AVG-toestemming te geven in Magister. Vanaf hun 16e jaar kunnen leerlingen dit zelf beheren in het systeem.  

Rapporten en ouderavonden

Het hele schooljaar kunnen ouders/verzorgers hun kind volgen via Magister. Viermaal per jaar reiken wij een rapport uit aan de leerlingen van de onderbouw met de vorderingen. Leerlingen van de bovenbouw krijgen aan het einde van het schooljaar het rapport uitgereikt. Op deze rapporten staat voor alle vakken het gemiddelde van alle tot dan toe behaalde cijfers. 

Binnen De Heemlanden maken wij gebruik van de tool ‘Leerlingbespreking.nl’. Docenten geven hierin drie keer per jaar aan wat de voortgang van hun leerlingen is. Op basis van deze feedback van docenten maken de leerlingen zelf een plan van aanpak. Op ouderavonden presenteren de leerlingen dit plan van aanpak aan hun ouders/verzorgers en de mentor. Samen wordt dan besproken wat er goed gaat en waar hulp nodig is en maken eventueel afspraken. 

Aan het begin van het schooljaar is er voor elk leerjaar een avond waarop er kennis gemaakt kan worden met de mentor en waarop iets verteld wordt over het specifieke karakter van het betreffende leerjaar. Voor deze avonden ontvangen ouders/verzorgers een uitnodiging per e-mail. 

In de leerjaren waarin een profielkeuze gemaakt wordt, organiseren we voorlichtingsavonden met de decaan.  

Nieuwsbrief en website

Elke 6 weken versturen wij per e-mail onze nieuwsbrief ‘Heemmail’ naar leerlingen, ouders en verzorgers, waarin we algemene informatie en informatie uit de afdelingen van de school geven voor de komende periode. Mocht er tussentijds een belangrijke bericht verstuurd moeten worden, versturen we de 'Heemmail Nieuwsflits'. 

Op onze website vind je actuele nieuwsberichten over alles wat wij doen. De website fungeert ook als archief voor reglementen, aanvraagformulieren, etc. 

Leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers kunnen ook inloggen op een afgeschermde omgeving van de website, het informatieportaal. Hier is een gepersonaliseerd overzicht van relevant schoolnieuws te vinden en kunnen berichten worden gedeeld met klasgenoten, mede-ouders en collega’s.  

Sociale media

College de Heemlanden doet regelmatig verslag op verschillende sociale media kanalen van activiteiten die plaatsvinden en dergelijke. Volgen en like ons op Facebook, Instagram en TikTok en blijf zo op de hoogte van het 'snelle nieuws'!