Ziekmelden en verzuim

Ziektemelden en verzuim

Als je door ziekte de lessen niet kunt bijwonen, verwachten we dat een ouder/verzorger dit iedere ziektedag, voor aanvang van de lessen meldt via de Magister app. 

Als je tijdens de schooldag door ziekte niet langer in staat bent de lessen bij te wonen en naar huis wilt, meld je je voor het verlaten van de school bij de receptie. Bij terugkomst op school na afwezigheid wegens ziekte, meld je je persoonlijk bij de receptie. 

Tandarts of dokter

Heb je een afspraak bij een tandarts, orthodontist of dokter, dan moet je voor vertrek bij de receptie het afsprakenkaartje of een door je ouders/verzorgers ondertekend briefje laten zien. Je ouders/verzorgers kunnen hiervoor natuurlijk ook de receptie bellen. 

Religieuze verplichtingen

Voor bepaalde feesten of verplichtingen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging bestaat recht op verlof. Als richtlijn geldt hiervoor dat één dag per verplichting vrij wordt gegeven. De vorm van verlof moet minstens twee dagen van tevoren aangevraagd worden bij de afdelingsleider. 

Bijzonder verlof

Er kunnen gelegenheden zijn waarbij ouders/verzorgers extra vrij willen vragen voor hun kind. Bijzonder verlof kan worden aangevraagd wegens gewichtige omstandigheden. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden die ‘buiten de wil zijn gelegen’. Meestal blijft het verlof beperkt tot een dag of enkele dagen. Voorbeelden daarvan zijn: verhuizing, huwelijk of overlijden van familieleden. In de Leerplichtwet staat omschreven waarvoor we verlof mogen verlenen.

Extra vakantieverlof buiten de schoolvakanties 

Ouders van schoolgaande kinderen moeten zich houden aan de vakantieperiodes die de school vaststelt. Vrij vragen of extra verlof opnemen voor vakantie, het verlengen van een vakantie of een korte vakantie tussendoor zijn niet toegestaan. De enige mogelijkheid voor extra verlof voor vakantie wordt genoemd in de Leerplichtwet. Dit is het geval als de leerling door de specifieke aard van het beroep van (een van) de ouders alleen buiten de vastgestelde schoolvakanties met hen op vakantie kan. 

Lees hier meer over de beleidsregels rondom het aanvragen van extra verlof. 

Document Aanvraagformulier buitengewoon verlof

PROCEDURE VERLOFAANVRAGEN

Een aanvraag voor verlof moet altijd minstens twee weken van tevoren schriftelijk ingediend worden bij de verzuimcoördinator.

Te laat

Ben je te laat in de les? Dan haal je een te-laat-briefje bij de receptie. 
Ben je 3 keer te laat moet je je de volgende dag om 08.00 uur melden bij de receptie. Ben je daarna nog een keer te laat volgen er andere sancties zoals corvee en zullen ouders/verzorgers en de afdelingsleider geïnformeerd worden.

De eerste twee spijbeluren haal je één op één in en wordt ingepland bij verzuim. Bij een derde spijbeluur krijg je een vierkant rooster. Dit betekend dat je drie dagen achter elkaar van 08.30 tot 16.30 uur op school bent.

Ongeoorloofd verzuim

Als je zonder reden of zonder toestemming niet aanwezig bent in de les, of als je meer dan 20 minuten te laat bent in de les, is er sprake van ongeoorloofd schoolverzuim. 

In alle klassen en lesgroepen houden we in Magister bij wie er afwezig is of te laat is gekomen. Als je niet bent afgemeld en toch niet in de les bent verschenen, wordt er via email contact opgenomen met je ouders/verzorgers. Als je door een bericht kan aantonen dat je verzuim gerechtvaardigd was, verklaren we het verzuim geoorloofd. Zo niet, dan blijft het verzuim als ongeoorloofd aangemerkt. 

Bij herhaaldelijk ongeoorloofd verzuim neemt de mentor of de afdelingsleider persoonlijk contact op. We noemen dit spijbelen. We nemen hiertegen sancties, zoals het inhalen van het gespijbelde lesblok en het maken van een melding bij verzuim. 

Leerplicht

Als school horen wij volgens de leerplichtwet de afwezigheid van leerlingen goed bij te houden en zijn we verplicht om melding te maken bij de leerplichtambtenaar. Als een leerling op drie achtereenvolgende dagen afwezig is of gedurende vier opeenvolgende lesweken meer dan een achtste van de lestijd verzuimt, moeten we dit bij de leerplichtambtenaar melden. De leerplichtambtenaar biedt hulp aan leerlingen, ouders en scholen bij het zoeken naar oplossingen bij zorgwekkend school- verzuim. Het uitgangspunt is preventie, maar de leerplichtambtenaar heeft ook de mogelijkheid om bij ongeoorloofd schoolverzuim een proces-verbaal op te maken. Ouders zijn samen met hun kinderen verantwoordelijk voor het schoolbezoek. De leerplichtambtenaar is regelmatig op school aanwezig en voert ook preventieve gesprekken met de leerlingen.

Wil je meer lezen over de leerplichtwet, klik dan hier.