Financiele zaken

Financiële zaken

De overheid neemt de meeste kosten die de scholen maken voor haar rekening. Onder andere de personeelskosten, onderhouds- en energiekosten en ook de schoolboeken worden door de overheid betaald. Er zijn ook activiteiten en programma’s die we niet of maar gedeeltelijk kunnen bekostigen uit de bijdrage van de overheid. Voor dat niet bekostigde deel vragen we een bijdrage aan de ouders.

Per 1 augustus 2021 is de wetgeving met betrekking tot deze bijdragen aangepast. De achtergrond van die aanpassing is dat elke leerling moet kunnen meedoen, niet alleen aan de lessen (vanzelfsprekend), maar ook aan alle extra programma’s en buitenschoolse activiteiten. Financiën mogen geen reden zijn om leerlingen hiervan uit te sluiten.

In de nieuwe wet worden vier soorten bijdragen genoemd:

  • Categorie 1: kosten die de school betaalt.
    Alle lesmateriaal dat hoort bij het schooljaar, zoals boeken, werkboeken, tabellenboeken etc.
  • Categorie 2: kosten die de ouders betalen.
    Persoonlijk lesmateriaal dat meerdere jaren meegaat, zoals atlas, woordenboek, agenda, rekenmachine, schrift, pennen e.d., en sportkleding valt hieronder.
  • Categorie 3: Scholen kunnen ouders vragen een laptop of tablet aan te schaffen, inclusief licenties (bijvoorbeeld voor Outlook).
  • Categorie 4: kosten voor extra activiteiten en programma’s. Dit zijn vrijwillige bijdragen.
    Denk daarbij aan de internationale taalcertificaten, excursies, kampen, reizen en uitwisselingen.

Op de site van de overheid staan de categorieën verder toegelicht. Daarover lees je hier meer.

Vrijwillige ouderbijdrage

Jaarlijks worden op College de Heemlanden waardevolle activiteiten, excursie en studiereizen georganiseerd. Omdat de kosten hiervan niet worden vergoed vanuit de overheid vragen wij om een vrijwillige bijdrage.

De ouderbijdrage is vrijwillig, er is geen verplichting tot betalen. College de Heemlande sluit dan ook geen leerlingen uit van deelname als de bijdrage niet is betaald. Bij te weinig animo voor een activiteit kan het gebeuren dat deze niet georganiseerd kan worden. We kunnen dan besluiten dat de activiteit in zijn geheel niet doorgaat. 

We hechten veel waarde aan transparantie over de vrijwillige bijdrage die we voor verschillende activiteiten van ouders vragen. De hoogte van deze vrijwillige ouderbijdrage wordt jaarlijks in overleg met en na instemming van de oudergeleding van de medezeggenschapsraad vastgesteld. 

De vrijwillige ouderbijdrage is opgedeeld in twee onderdelen, te weten:

  1. de lesgebonden excursies en mentoractiviteiten, die per klas of leerjaar worden aangeboden
  2. de algemene activiteiten, die schoolbreed  worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld feesten en vieringen maar ook ouderinformatieavonden, de musical, diploma-uitreiking, leerlingenraad, schoolpasjes, CJP en dergelijke.

Facturatie

U krijgt per schooljaar één gespecificeerde factuur voor de vrijwillige ouderbijdrage.

Indien uw kind zich heeft aangemeld voor extra activiteiten zoals de sportoriëntatie, studiereizen of een Cambridge English en/of DELF Frans examen, dan ontvangt u hiervoor separaat een factuur. Deze activiteiten worden pas ingekocht nadat de leerling zich hier persoonlijk voor heeft ingeschreven.

De facturen ontvangt u per mail en kunt u beheren en betalen in uw persoonlijke omgeving binnen ons facturatiesysteem WIS Collect. Via deze tool kunt u de bijdrages betalen via iDEAL of een overschrijving.

Heeft u een vraag over facturatie? Stuur dan een mail naar: administratie@heemlanden.nl

Overige kosten onderwijs

Kosten excursies en studiereizen

Op het informatieportaal vindt u vanaf september een overzicht van de kosten van excursies en studiereizen per afdeling en leerjaar.

Boeken

Uw kind ontvangt de benodigde boeken rechtstreeks via de leverancier op het huisadres. Voor dit pakket hoeft niets gedaan te worden: het boekenpakket wordt aan de hand van het vakkenpakket samengesteld en uitgeleverd en voor de betaling zorgt de school. U ontvangt alle boeken in bruikleen, hetgeen betekent dat ze aan het einde van het schooljaar weer moeten worden ingeleverd op school. Bij schade aan de boeken worden deze in rekening gebracht. Niet alle boeken zijn gratis beschikbaar gesteld. Woordenboeken, atlassen en andere materialen die diverse jaren meegaan, dient u zelf aan te schaffen. Meer informatie over schoolboeken kunt u vinden op de site van de Rijksoverheid.

Proefwerkpapier

Vanaf schooljaar 2024-2025 hoeven leerlingen geen proefwerkblokken meer zelf aan te schaffen.Vanuit school zal proefwerkpapier worden gefaciliteerd.

Schoolongevallenverzekering en schoolreisverzekering

Uw kind is verzekerd tegen kosten van medische hulp als gevolg van ongevallen. Deze verzekering is geldig tijdens:

  • Het van huis en naar school gaan en omgekeerd tot maximaal een uur voor en na schooltijd.
  • Het verblijf op school en bij door school georganiseerde sportevenementen, excursies en werkweken zowel in Nederland als in Europa.

In geval van schade tijdens een activiteit op school of onder auspiciën van school dient u eerst uw eigen verzekering aan te spreken. Pas als de kosten niet door uw eigen verzekering gedekt kunnen worden, kunnen deze bij een van de schoolverzekeringen worden geclaimd.

Ongevallen/schades moeten zo spoedig mogelijk (liefst binnen 48 uur) bij de administratie van de school gemeld worden, zodat onze verzekering op de hoogte gesteld kan worden van een mogelijke claim.

College de Heemlanden
De Slinger 48
3995 DE Houten

www.heemlanden.nl
info@heemlanden.nl
030-6379944